Jumat, 04 Desember 2009

LOKASI SONG.

Daerah Song sendiri bekeluasan 3,935.20 kilometer persegi merupakan salah satu daripada tiga komponen daerah pentadbiran yang membentuk Bahagian Kapit selain Daerah Kapit dan Daerah Belaga yang merupakan bahagian terbesar di Negeri Sarawak dengan keluasan 38,934 kilometer persegi. Dari segi geografi nya 90% kawasannya adalah dataran tanah berbukit bukau yang masih diliputi hutan premier yang ditumbuhi pokok – pokok kayu bernilai. ini menjadikan Daerah Song amat unik dan menjadi pekan tepi Sungai Rejang yang boleh menjadi perhentian semasa laluan jalan air iaitu Sibu - Song –Kapit.
Daerah Song selain direntangi oleh Sungai Rejang yang merupakan sungai utama dan terpanjang di Malaysia terdapat berberapa cabang – cabang sungai utama seperti Batang Katibas (sungai utama), Sungai Song, Sungai Iran, Sungai Manap, Sungai Lajan dan Sungai Lijau. Sungai – sungai ini merupakan penghubung utama ke kebanyakan kawasan ataupun penempatan di Bahagian Kapit.
Daerah Song terletak di Wilayah Tengah Negeri Sarawak dan bersempadan dengan Kalimantan di selatan, di kawasannya yang menganjur dari timur hingga ke selatan. Pusat Pentadbiran Daerah ini terletak di Pekan Song.
Penduduk Bahagian Kapit berjumlah sebanyak 98,841 pada bancian tahun 2000* dan Daerah Song pula sebanyak 22,200 orang (perangkaan 2006). Terdapat pelbagai kaum di Song dan Kaum Iban merupakan kaum majoriti dan utama iaitu 80 % daripada masyarakat di sini. Kaum – kaum lain ialah kaum Orang Ulu, Cina, Melayu, Melanau dan Bidayuh.
sila klik pautan ini:

Lokasi Daerah Song


Pekan Song


Sebahagian dari bagunan Sk Cardinal Vaughan, Song..

Rabu, 02 Desember 2009

PERJALANAN KU..

1 Disember 2009
- 8.00 Pg berangkat Ke KLIA ditemani oleh abang ipar dan pak saudara.
- 10.00 Pg Taklimat bersama Bahagian Pendidikan Islam Putrajaya.
- 11.30 pg penerbangan Ke Kuching.
- Pukul 1.45 sampai di airport kucing, disambut oleh Bahagian Pendidikan Islam Sarawak. Bergerak ke Hotel Penview Kuching Sarawak.
- 9.00 Mlm Taklimat bersama BPI Sarawak.

2 Disember 2009
- 8.00 Pagi hingga 3.00 Ptg: Taklimat
-4.00 ptg : Penyerahan Surat Posting oleh BPI Sarawak kepada GST.
-5.00 - 9.00 mlm : Jalan-jalan di sekitar kucing






3 Disember 2009

10.30 pagi: Penerbangan dari Kuching Ke Sibu
11.30 pagi :Tiba di sibu dan disambut oleh PPD daerah Sibu.
1.00 ptg : Berangkat dari Jeti Sibu Ke Song.
3.15 ptg : Sampai di Song, terus ke PPD Song dan melapor diri di SK Cardinal Vaughan.




Alhamdulillah, Saya telah melaporkan diri pada 3 hb Disember 2007 di Sekolah Cardinal Vaughan yang terletak di pekan Song Daerah Kapit, Sarawak..

akan di update....

Jumat, 20 November 2009

TERHARU....

Happy Birthday to Mama Zana dan Faqirah


(Sahabat Ikim & Nasyid FM)


(saya, mama, faqirah) (saya, Adik NurHana) (Kak Ina, Saya)

Terharu yang tidak terhingga kerana ada insan yang sudi meraikan hari perpisahan untuk saya. Saya tak pernah mengimpikan sambutan sedemikian rupa. Terima kasih buat, Sahabat2 ikim, Nasyidfm, Abg Riduan (As-saufee), DJ Razak, Firdaus, DJ Miftah, Baiti, Papa, dan seluruhnya meraikan majlis ini. Yang teristimewa buat kakak ku yang tersayang Kak Ina, Mama, dan Nur dan lain-lain. Terima kasih juga buat insan-insan yang sudi beri hadiah untuk saya. .
"Moga Ukhwah Terjalin Selamanya"

Rabu, 18 November 2009

Perjuanganku di uji di SARAWAK.. BUMI KENYALANG..


Jam 9.35 pagi aku menerima panggilan dari Bahagian Pendidikan Agama Islam. Aku mengerti apa tujuannya, dan ku bersedia mendengar apa jua keputusan yang mendebarkan ini. Setelah menunggu lebih kurang seminggu, aku merupakan student yang paling akhir mengetahui keputusan ini. Akhirnya keputusan ini ku terima dengan hati yang terbuka. AKhirnya Sarawak Bumi Kenyalang yang aku terima.

SARAWAK BUMI KENYALANG.. LEMBARAN BARU, MATLAMAT BARU
DAN ILTIZAM BARU...

Minggu, 15 November 2009

PENANTIAN PENUH DEBARAN....

DIMANAKAH AKU ? DI SEMENANJUNG @ SABAH @ SARAWAK?
.
Bulan 11 merupakan bulan yang sentiasa bikin dada @ jantung berdegup-degup. Kerana bulan ini berlaku macam2 kejadian yang boleh membuatkan stress. Iaitu keluarnya result exam dan result tempat posting. Debaran makin terasa bila berada dipertengahan bulan, makin dap.. dip.. dup... Syukurlah masih dap.. dip.. dup.. daripada tak bunyi berdegup..hehe.. Kebanyakan guru pelatih mengharapkan keputusan berpihak pada diri masing-masing. Begitu juga dengan saya, mengharapkan kejayaan dan keputusan berpihak pada diri yang sebagaimana diinginkan sebelum ini. Apa pun kita perlu sedar dan tak usah ditangisi jika kita ditempatkan di pedalaman atau berjauhan dengan family. Walau dimanapun kita, kita tetap berada di bumi Allah, kita tetap akan mengajar manusia bukanya makhluk lain. Jika bukan kita siapa lagi?????????
................

SENARAI TEMPAT POSTING BAGI KPLI 2.01 PENGAJIAN AGAMA ISLAM


NAMA .....................................= TEMPAT POSTING
1) ABDUL AZIZ = SARAWAK
2) ASYRAF = SARAWAK
3) JAWAHIR = SABAH
4) ZAMRUL = SABAH
5) AMAL NASRIN = SARAWAK
6) AMNAH = SABAH
7) ASMAHAN = SELANGOR
8) ASMA ULHUSNA = SARAWAK
9) FAZILAH = SELANGOR
10) HAMIDAH = SELANGOR
11) HASLINDA = SELANGOR
12) INTAN = KUALA LUMPUR
13) JULIA = SELANGOR
14) MASTIKA = SARAWAK
15) NOR FAIZAH = KUALA LUMPUR
16) NORAZLIN = SELANGOR
17) NORHARIATY = SABAH
18) NORNAZUHA = SELANGOR
19) NURHASIAH= SELANGOR
20) ROHANA = MELAKA
21) LAILATUL AQMA= MELAKA
22) ZAINAH = SELANGOR
23) NORHAJIRAH = JOHOR
Tahniah buat rakan-rakan yang telah mengetahui tempat posting..
update 19-11-2010

Selasa, 27 Oktober 2009

Interview di Jabatan Perdana Menteri

Muka nampak pucat,, gementar kot..

Tarikh: 28-10-09
Pukul :7.30 pagi -10.30
Tempat : Blok B3, Jabatan Perdana Menteri

Senin, 26 Oktober 2009

TEMUDUGA PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH

Esok, tanggal 28 oktober 2009 jam 7.30 pagi. Saya akan menghadapi temuduga oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Malaysia bertempat di Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya. Temuduga ini adalah untuk pengesahan jawatan sebagai kakitangan awam bagi KPLI ambilan 2009. Temuduga ini merupakan rintisan pertama bagi sejarah KPLI kerana pada kebiasaannya temuduga akan diadakan selepas 2 tahun berkhidmat. Ternyata untuk ambilan KPLI 2009, ianya amat istimewa kerana diberi kelebihan untuk merasanya lebih awal. Syukur pada Allah.

Mohon doa dan restu dari ibu, ayah, sanak saudara, para pensyarah, dan rakan-rakan semua. Doakan kejayaan saya.

Peserta pertama dari IPGM Bangi yang akan ditemuduga.
Yang lain follow belakang yer..

Minggu, 25 Oktober 2009

SHOW di PKNS BANGI

Bersama dengan sahabat NasyidFM, Sahabat Ikim dan DJ Miftah IKIM,
Kak Ina Nasyid FM yang Sponsor Makan ni, Thanks Kak Ina.

Bergambar sebelum memulakan Persembahan

Huhu, bertiga sahaja, hentam sajalah..

Selepas show bersama dengan Sahabat2 NasyidFM

Peminat dari Bank Islam Bangi

Hari ini saya bersama As-Saufee telah mengadakan persembahan di Kompleks PKNS Bangi sempena dengan Bulan Promosi Aksesori Kulit dan Pakaiaan. Kami hanya bertiga sahaja menghiburkan pengunjung Kompleks PKNS. Persembahan bermula pada pukul 5.00 Pm dengan menampilkan 5 buah lagu. Antaranya ialah, Marilah Sembahyang, Rindu Kekasih, Sinar yang Calar (Lagu Baru), Kota Mekah dan Gerbang Hidayah (Lagu Baru).
Sumber : http:as-saufee.blogspot.com.

Jumat, 23 Oktober 2009

KARNIVAL RAUDHAH JPP 2009









Pagi ini saya berkesemptan bersama rakan-rakan serumah menghadiri Karnival Raudhah JPP di Padang IPGM Kampus Islam Bangi. Program ini bermula pada pukul 7.30 pagi dan berakhir pada jam 2.00 petang. Program ini adalah anjuran oleh Jabatan Pembangunan Pelajar (JPP). Pelbagai pengisian yang menarik dijalankan seperti: pertandingan futsal, bola jaring, persembahan silat, persembahan kawad kaki dan lain-lain lagi. Di kesempatan ini saya round-round sambil tangkap gambar ke gerai-gerai antaranya ialah, gerai silat, perkusi kontempori, pemadam, bomba, kelab khat, upin dan ipin, serta gerai-gerai jualan. makanan, baju dan sebagainya. Tidak lupa juga majlis ini diserikan dengan kehadiran Hafiz Hamidun untuk mempromosikan album terbarunya iaitu "SYUKRAN".
Akhirnya, sekalung tahniah kepada JPP IPGM KPI kerana telah berjaya melaksanakan program ini dengan jayanya..


Senin, 19 Oktober 2009

RINDU KEKASIH..

RINDU KEKASIH

video

Show Tasik Puteri Rawang



Setiap kali cuti @ hujung minggu, sentiasa jer ada program. Buat kali ke-2 nya dalam 2 minggu ni saya bersama dengan kump As-Saufee membuat persembahan sempena sambutan Majlis Hari Raya bertempat di Bandar Tasik Putri, Rawang. Persembahan kami bermula pada jam 11.00 pagi dan Berakhir pada 12.00 tengahari. Program ini juga diserikan dengan penyampaiaan bantuan kepada fakir miskin dan duit raya kepada kanak-kanak yang berusia 12 tahun kebawah.


Jumat, 16 Oktober 2009

MAJLIS HARI RAYA AIDIL FITRI KPLI PA 2.01

Borak-borak dengan Lecterer, Asyraf pemalu betul orangnya.
Hai yang tudung pink tu, majlis raya pun sedih ke??.
Sebahagian rakan-rakan KPLI, yang bersongkok tu suka sangat menyelit.
Inilah kakak-kakak saya..
Best betul nugget ni.

Tanggal 16 Oktober bersamaan 28 Syawal, kelas kami telah berjaya mengadakan majlis hari raya aidil fitri bertempat di bilik 2.01 IPGM Kampus Pendidikan Islam. . Majlis ini bermula pada pukul 10.00 pagi. Walaupun majlis ini dilaksanakan dengan konsep close class yang mana hanya menjemput orang-orang tertentu namun ianya tetap meriah. Majlis ini dihadiri oleh para pensyarah kami iaitu, En Haris, Ust Faridon, Ust Baharuddin, Ust Rahmat, Ustz Umi Kalsum, Ustz Samsinar dan lain-lain. Terima kasih kerana sudi datang ke majlis ini. Antara menu-menu yang menghiasai majlis ini adalah seperti sup soto (Asyraf dan Amal), Laksa Spesial (Kak Ju), mee, puding(Intan), rojak (kak Zai), Rendang Kerang (Pae & suami) dan lain lain, pendek kata kesemuanya best. Ternyata majlis ini amat meriah dengan dihiasi gelak ketawa, gurau senda para pensyarah dan pelajar. Sesungguhnya majlis ini akan menjadi kenangan manis buat kami, kerana mungkin selepas ini kita tidak dapat bersama pada hari raya akan datang apabila posting kelak. Majlis berakhir pukul 12,30 tengahari.

Sekian.
p/s: untuk paparan gambar yang jelas, sila double klik di atas gambar tersebut..

Sila Klik:
Perutusan Aidil Fitri oleh Kak Julia:
video

Ucapan oleh Jawahir:

video

Minggu, 11 Oktober 2009

Show di Tasik Puteri Rawang

Dendangan lagu Selamat Pengantin baru
Hafiz dengan bersahajanya tengok lirik dalam handpone.

Show kali ini begitu mencabar kerana as saufee hanya bertiga sahaja yang membuat persembahan. Ini kerana vokalis utama Faiz tidak dapat bersama kerana demam. Walaubagaimanapun, persembahan berjalan lancar. bak kata abang duan, hentam sajalah..

Rabu, 07 Oktober 2009

Gempa di Indonesia pengetahuan Allah signifikan dari ayat al-Quran

"
MENAKJUBKAN Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58, esoknya gempa di Jambi jam 8.52. Cuba lihat Al-Quran!. Siapa pun yang membuka Al-Quran dengan tuntunan pesan singkat tersebut akan merasa kecil di hadapan Allah Swt. Demikian ayat-ayat Allah Swt tersebut:



17.16 (Surah Al Isra' ayat 16): Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.

7.58 (Surah Al Isra' ayat 58): Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya) , melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).

8.52 (Surah Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Firaun dan pengikut-pengikutny a serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya.


Tiga ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian tiga gempa kemarin di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah dan kedurhakaan, dan juga dengan keadaan Firaun dan pengikut-pengikutnya. Ini tentu sangat menarik.

sumber: eramuslim

Sabtu, 03 Oktober 2009

Open House di Rumah SYukri dan Nadia

Gambar kenangan aidil fitri 1430H

Selepas show di Masjid Ar-Ridhwan Hulu Klang, saya berkesempatan ke open house sahabat lama saya Syukri dan Nadia yang terletak di Kota Damansara. Syukri dan Nadia adalah rakan saya semasa menuntut di Kuis dan di Indonesia. Pukul 4.30 petang saya sampai di rumah mereka disambut dengan senyuman manis.. hehe.. Memandangkan sudah lama tak bersua kira-kira hampir 2 tahun rasanya, terasa sayu di hati dipertemukan di aidil fitri ini. Moga Ukhwah terus terjalin hingga ke akhirnya. Turut hadir pada majlis tersebut Ain, Pudin, Faiz, Mus, Kak Mus... Memandangkan saya sudah kenyang makan nasi masa show sebelumnya, saya hanya makan nasi himpit jer. Teringat nasi himpit yang nadia buat masa majlis hari raya kat indonesia dulu. hehe. mantapppp..

Show di Masjid Ar Ridhwan Hulu Klang



AsSaufee telah dijemput utk menghiburkan para tetamu di majlis perkahwinan yang dilangsungkan di Masjid ArRidhuan. Para tetamu dihiburkan dengan beberapa lagu2 terbaru assaufee bermula dari pukul 12.40 hingga 3.30 petang.

Sumber: http://as-saufee.blogspot.com/

Rabu, 30 September 2009

3 SYAWAL Selamat Pengantin Baru Sahabatku

Rakan-rakan yang hadir memeriahkan majlis.

Azwi dah kawin, bila la agaknya giliran aku ni,
Mungkin itu yang difikirkan Ed di benak hatinya..

Bersama rakan-rakan, ramli,rohaizad,sabri,mat,nashi,azri,ed dan azman
Setelah hampir 6 bulan mengikat tali pertunangan, Azwi dan pasangannya yang cantik molek Azimah telah melangsungkan perkahwinan mereka dengan sekali akad pada hari raya kedua di rumah pengantin perempuan di Bachok. Cinta mereka bermula sejak 5 tahun yang lalu ketika menuntut di Universiti. Hasil daripada peranan kawan-kawan yang memperkenalkan Azimah kepada jejaka machoo Azwi akhirnya membuahkan bibit cinta yang membawa kepada ikatan perkahwinan. Tahniah buat kawan-kawan yang telah menyatukan mereka berdua. Banyak pahala tolong kawan bina masjid.. tp untuk aku takder ker..hehehe.

Saya bersama suzaidi tiba lebih awal di rumah pengantin. Maklumlah kawan rapat mesti kena datang awal untuk bagi semangat. Kemudian selepas zohor di susuri pula dengan ketibaan kawan-kawan yang lain. Antaranya ialah geng-geng dari felda iaitu, Kahar, Nira dan Farah. Di ikuti rakan-rakan yang berdekatan azman, rohaizad, ramli, nashi, zuriana, zura, huda dan adik angkatnya. Tidak ketinggalan tetamu kehormat dari sempadan siam iaitu azri dan rakanya memeriahkan suasana. jangan mare..

Suasana menjadi riuh dengan kehadiran rakan-rakan, maklumlah dah lama tidak bersua, lebih kurang 7 tahun kot, macam-macam topik yang dibincangkan, sehingga tempat duduk untuk tetamu hampir separuh di book oleh rakan-rakan. Perbualan dan borak-borak diiringi dengan gelak tawa, gurau senda sehingga saya tak dapat menahan airmata gembira kerana dipertemukan dengan rakan-rakan..

Semoga suasana ini akan bersemadi di hati hingga akhir hayat.